Gå direkt till innehåll
Vy över Hamnpromenaden mot väster, med den nya stadsdelen till höger och den gamla stadskärnan i fonden.
Vy över Hamnpromenaden mot väster, med den nya stadsdelen till höger och den gamla stadskärnan i fonden.

Pressmeddelande -

Hamnpromenaden i Norrtälje nominerad till Landmärket 2023

Hamnpromenaden i Norrtälje Hamn har nominerats till den prestigefulla utmärkelsen Landmärket. Priset delas årligen ut av Sveriges Arkitekter till ett landskapsarkitekturobjekt av hög arkitektonisk kvalitet sett till gestaltning, förverkligande och utförande.

Hamnområdet i Norrtälje är stadens största stadsomvandlingsprojekt i modern tid och inrymmer blandad bebyggelse med bostäder, handel och kultur. Hamnen som i stora delar inte tidigare varit tillgänglig för allmänheten har nu en cirka 400 meter lång kajpromenad i bästa söderläge – Hamnpromenaden. I år är Hamnpromenaden en av fyra nominerade till Sveriges Arkitekters pris Landmärket.

– Målet har varit att Hamnpromenaden ska bli stadens nya vardagsrum och det har verkligen funkat. Jag blir jätteglad varje gång jag ser hur Hamnpromenaden används, av alla åldrar och på många olika sätt. Då blir det förstås extra kul att platsen även uppmärksammas i en så här prestigefull tävling, säger Carolina Sahlén som är projektledare hållbar stadsutveckling I Norrtälje kommun och ansvarig för projektet Norrtälje Hamn.

Grundidén till Hamnpromenaden, som tagits fram av Sydväst Arkitektur och landskap, har varit att skapa ett stiliserat och storskaligt landskap längs med vattnet. Med hjälp av bryggor, klippor och platsspecifik vegetation stärks kopplingen till skärgården och ger platsen en unik identitet. Hamnområdet blir en upplevelse som kondenserar skärgården, från innerskärgårdens lummiga lundar, vidare till mellanskärgårdens tallbevuxna klippor och ut till ytterskärgårdens karga skär.

– Vi är förstås väldigt stolta över att Hamnpromenaden nominerats till Landmärket. Men mest glad är jag nog för att det blivit så bra som vi tänkte oss. Platsen är omedelbar och det storskaliga klipplandskapet längs kajen guidar invånarna och besökarna genom området. Samtidigt som det är rikt på småskaliga och taktila inslag som skapar nyfikenhet och ger möjlighet att hitta det alldeles egna smultronstället, säger Lina Dahlström som är landskapsarkitekt på Sydväst Arkitektur och landskap.

Landmärket är Sveriges Arkitekters pris för bästa landskapsarkitektur, som tilldelas ett landskapsarkitekturobjekt av hög arkitektonisk kvalitet gällande gestaltning, förverkligande och utförande varje år. Årets pris delas ut på Arkitekturgalan som äger rum den 9 april på Slagthuset i Malmö.

För mer information kontakta:

Carolina Sahlén, projektledare hållbar stadsutveckling, carolina.sahlen@norrtalje.se, 0176-712 5

Lars Lindberger, presschef, lars.lindberger@norrtalje.se, 073-962 36 95

Relaterade länkar

Ämnen

Regioner


Norrtälje kommun - global livsstil, lokalt liv

I Norrtälje har du gott om svängrum att förverkliga dina drömmar, i såväl arbete som fritid. Här möter du lugnet i naturen, men med pulsen från Stockholm en spontanresa bort. Tillsammans utgör vi en stadig grund att stå på, där du har chansen att forma ditt eget liv, oavsett vem du är. Vi är driftiga och utvecklar vår framtid genom en levande vardag och hållbar utveckling av stad och landsbygd.

Kontakter

Lars Lindberger

Lars Lindberger

Presskontakt Presschef Press, media, varumärke 073-962 36 95