Gå direkt till innehåll
Annika Olegård (KD), Ann Lewerentz (M), Andrea Kronvall (SD) och Åsa Wennerfors (L) framför den gamla brandstationen där kommunens akutboende öppnar i januari. Fram till dess driver Vintergatans vänner en värmestuga med stöd av kommunen.
Annika Olegård (KD), Ann Lewerentz (M), Andrea Kronvall (SD) och Åsa Wennerfors (L) framför den gamla brandstationen där kommunens akutboende öppnar i januari. Fram till dess driver Vintergatans vänner en värmestuga med stöd av kommunen.

Pressmeddelande -

200 000 kronor i akut stöd till värmestuga för hemlösa

Norrtälje kommun ger 200 000 kronor till föreningen Vintergatans vänner för att de ska kunna erbjuda hemlösa en värmestuga på nätterna fram till att kommunens akutboende öppnar i januari nästa år.

I juni fattade socialnämnden beslut om att inrätta ett akutboende för hemlösa i den gamla brandstationen på Baldersgatan i Norrtälje stad. Ambitionen var att boendet skulle vara klart till vintern, men det kommer öppnas först i mitten av januari 2024. För att ingen ska behöva stå utan tak över huvudet på nätterna fram till att akutboendet öppnar har kommunens politiska ledning beslutat att omgående ge ett bidrag på 200 000 kronor till föreningen Vintergatans vänner så att de kan ordna en varm plats på nätterna fram till att kommunens akutboende kan öppna. Värmestugan öppnar nu söndag 17 december.

– Vår förhoppning var att akutboendet skulle varit klart och öppet redan, men det tog lite längre tid än vi hoppats att få det klart. Därför är det väldigt skönt att Vintergatans vänner med vår hjälp kommer kunna erbjuda en värmestuga på nätterna fram till att akutboendet kan öppna, säger Ann Lewerentz (M), ordförande i socialnämnden.

Vintergatans vänner är en ideell förening som erbjuder mat, kläder och en plats att umgås på för behövande och utsatta personer. De bedriver i dag verksamhet i närheten av det kommande akutboendet på dagtid från måndag till lördag. Men med stödet från Norrtälje kommun kommer de kunna ha en värmestuga sju dagar i veckan, från klockan 20 på kvällen till klockan 8 på morgonen.

– Det känns väldigt bra att vi har en så god samverkan med kommunen och att vi kan få det här stödet. Vi räknar med att öppna värmestugan redan nu på söndag och vi kommer ha öppet varje dag fram till att kommunens akutboende kan öppna en bit in i januari, säger Mikael Matséus på Vintergatans vänner.

De 200 000 kronorna som Vintergatans vänner får kommer från Trygghetsfonden som efter årets utdelning fortfarande har pengar kvar. Pengarna delas ut genom beslut på brådskande delegation av kommunstyrelsens ordförande Lotta Lindblad Söderman (M).

– Ingen ska behöva frysa på nätterna fram till att kommunens akutboende kan öppna i januari. Det är så bra att vi från kommunen och civilsamhället kan samverka så här snabbt i en viktig fråga, säger Andrea Kronvall (SD), 1:e vice ordförande i socialnämnden.

Ann Lewerentz (M), ordförande socialnämnden
Andrea Kronvall (SD), 1:e vice ordförande socialnämnden
Åsa Wennerfors (L), socialnämnden
Annika Olegård (KD), socialnämnden

För mer information kontakta:
Ann Lewerentz (M), ordförande i socialnämnden, ann.lewerentz@norrtalje.se, 072-237 37 94
Andrea Kronvall (SD), 1:e vice ordförande socialnämnden, andrea.kronvall@norrtalje.se, 073-932 04 40
Mikael Matséus, Vintergatans vänner, mikael.matseus@outlook.com, 072-728 44 11
Lindberger, presschef, lars.lindberger@norrtalje.se, 073-962 36 95

Relaterade länkar

Ämnen

Regioner


Norrtälje kommun - global livsstil, lokalt liv

I Norrtälje har du gott om svängrum att förverkliga dina drömmar, i såväl arbete som fritid. Här möter lugnet i naturen pulsen från Stockholm en spontanresa bort. Tillsammans utgör vi en stadig grund att stå på, där du har chansen att forma ditt eget liv, oavsett vem du är. Vi är driftiga och utvecklar vår framtid genom en levande vardag och hållbar utveckling av stad och landsbygd.

Kontakter

Lars Lindberger

Lars Lindberger

Presskontakt Presschef Press, media, varumärke 073-962 36 95

Relaterat innehåll